Slow Food handler om å dyrke de enkle gledene ved god mat i godt selskap og koble matgleden med en forpliktelse overfor dyr, natur og mennesker.

Nye bilder

Spiskammerset i Volda

I mai 2013 åpnet lokalmatbutikken Spiskammerset i Hamnegata 10 i Volda. Det sies at den skulle åpne på høsten, men så ble lokalet ledig.

En god del av det som selges, er konserverte produkter på glass eller boks samt noen tørkede. Ellers finner vi et skjønnsomt utvalg oster — noen fra Vestlandet, men også enkelte litt lenger østfra, så som Eggen (Vingelen) og Avdem (Lesja). I kjøledisken finnes også spekemat, mens en fryser byr på viltkjøtt. Undertegnede hadde ikke med kjølebag for anledningen, men mener å huske at det dreide seg om saker fra Øre Vilt. Sjokolade og karameller får man også her. Den som vil ha lokalt mel, kan spasere noen få hundre meter til Volda elektriske mylne i nummer 16 (ved Coop).

Matstreif og åpne økologiske gårder

Fargerik frukt og grønt-avdeling på et tidligere Matstreif

Dette er helgen for Matstreif, som arrangeres på Rådhusplassen i Oslo i dag og i morgen, altså fredag 13. og lørdag 14. september.

Terra Madre Norway 2013

Programmet for Terra Madre Norway på Røros er nå klart og ligger på www.terramadrenorway.no.

Årsmøte på Kolonihagen

Vi ønsker gamle og nye medlemmer velkommen til

Årsmøte med hyggelig samvær onsdag 7. mars klokken 1800

Villsau på Kampen!

Godt nyttår til alle Slow Foodies!

Nå har vel folk kommet seg såpass etter julen at det er på tide med en januarfest!

Villsau på Kampen!

Godt nyttår til alle Slow Foodies!

Nå har vel folk kommet seg såpass etter julen at det er på tide med en januarfest!

Onsdag 12. oktober besøker vi Eiker Gårdsysteri!

Ysteriet er kjent for sine oster laget etter gode tradisjoner, dette er oster med smak og høy kvalitet.

Et lite gourmetmåltid i Kjaglidalen

foto:Ulf Hansen/Budstikka

Lokalavisen Budstikka ble med Slow Food Asker og Bærum på tur i Kjaglidalen. Rita Amundsen og Sofie Railo guidet oss entusiastisk opp gjennom dalen. Nærmere 30 personer var med på turen hvorav flere andelshavere fra Øverland. Nyttvekstene kan ikke plukkes i naturreservatet; bare se men ikke spise. På den ubebodde gården lengst opp vanket det likevel et deilig gourmetmåltid, med godsaker som Sofie og Rita hadde hadde fraktet med seg opp dalen.

”Med smak av Piemonte” Rapport fra en kulinarisk reise

En uke i slutten av oktober var jeg reiseleder for en entusiastisk gruppe på ni matglade mennesker til Piemonte i Nord-Italia. Utgangspunktet for reisen var Salone del Gusto i Torino.

Salone del Gusto, som arrangeres annet hvert år i regi av Slow Food Italia, er etter hvert blitt verdens største matmesse, eller festival kan vi gjerne kalle denne begivenheten som tiltrekker seg bønder, matprodusenter, kokker, vinkjennere, akademikere og matelskere fra hele verden. Årets Salone del Gusto, den åttende i rekken, hadde mer enn 200,000 besøkende til 910 utstillere.

Maaemo - økologisk matlykke

100% økologiske Maaemo serverer en 9 retters meny hovedsaklig basert på lokal norsk mat. Esben Holmboe lar råvarene spille 1. fiolin, de rene, rotekte og ærlige smakene blir nennsomt tryllet frem. Og ifølge kritikerne så fremfører orkesterleder Holmboe og hans stab en økologisk matsymfoni i verdensklasse.

Les hele artikkelen.

Geitmyra Gård blir matkultursenter

Geitmyra gård i Oslo ligger i tilknytning til Geitmyra skolehage, med 40 mål dyrka mark, frukthage og friarealer. Skribenten og TV- kokken Andreas Viestad ønsker å opprette et matkultursenter for barn på gården. I konkurranse med andre er Viestad nå valgt av Oslo kommune til å viderutvikle Geitmyra til et matkultursenter for barn i alderen 5 til 15 år.

Les mer om Viestads spennende matkultursenter for barn og unge

Persbråten Gård: Dyrevelferd i særklasse

En smal vei ved hoppbakken på Skui leder til et åpent og velpleid kuturlandskap. Der har bonde Johan Persbråten sitt paradis. Han og kona er ikke ensomme på den økologisk drevne og 340 mål store gården. Et halvt tusen sauer, flere titalls storfe, hester med 3 føll, gjeterhunder, en elghund, en nysjerrig hane og sikkert flere dyr holder dem med selskap.

Se bilder, video og les mer om Persbråten Gård

To økobegivenheter

De som vil møte noen økoprodusenter og se hva de driver med, bør merke seg et par datoer på sensommeren.

Fokhol gård er så vidt undertegnede vet, Norges største biodynamisk drevne gård, og Stiftelsen Fokhol gård er 20 år i år. Jubileumsfeiringen skjer over to dager i august, i samarbeid med Biologisk-dynamisk forening. Fredag 20. august er det fagdag om grønnsakdyrking, og lørdag 21. august er det åpen dag på gården. Gården er like nordvest for Stange, og det står mer om arrangementet på Fokhols nettsted.

Smaken av sommer

Den norske aspargessesongen er for lengst forbi, men jordbærene er her. For mange nordmenn er jordbærene et av sommerens høydepunkter og en av relativt få råvarer de har noe dypere forhold til som sesongvare. Men bare vi tenker oss litt om, finnes det mye mer. Eller det burde det ihvertfall. La oss ta en liten reise og hilse på noen av sommerens råvarer.

Korsvold gård

Korsvold gård driver økologisk landbruk på Hvaler. På Kirkøya har en urban familie slått rot sammen med 60 sauer av typen gammel norsk spælsau og 200 høns. De lever av markens grøde i form av nennsomt dyrkede grønnsakssorter. Korsvold gård selger sine flotte produkter til nærmiljøet og utvalgte steder i hovedstaden.

Les mer om bærekraftig gårdsdrift på Hvaler

Sørli gård: Om høna, egget og livet på landetRunar Sørli og Hanne Fjeldbraaten tok i mot oss på Sørli Gård et stykke utenfor Sarpsborg. Jord til bord
1
hadde tatt turen til Østfold for å se nærmere på økologisk eggproduksjon.
Bli med til Sørli Gård og lær mer om økologisk hønsedrift

Høgda Gårdsmeieri

På toppen av Høsbjøråsen like ved Brummundal ligger Høgda Gårdsmeieri. Veien opp er bratt, det føles som om bilen er på vei rett opp i himmelen, der den tar seg oppover på førstegir.

Les mer om Høgda Gårdsmeieri

Skaugum, et økologisk mønsterbruk

Det var det jeg håpte på å få se da kronprinsparet for vel et års tid siden annonserte at de ville legge om til økologisk drift. Modig, visjonært og med stor symbolverdi, en inspirsjonskilde for økologisk landbruk og norske bønder.

FACEBOOK: JA TIL ØKOLOGISK DRIFTSKAUGUM

Jeg så for meg et moderne økologisk mønsterbruk vi kunne være stolte av . Slik ser det ikke ut til å bli. Den 16. juni i år så kom meldingen fra kronprinsparet om at de med tungt hjerte har besluttet å avvikle hudyrholdet på Skaugum. De hadde ikke lykkes i å få tak i en ny forpakter.

Les mer om mønsterbruket på Skaugum

Holen Gardsysteri

I Bjørnsons rike Gausdal ligger det et flott lite ysteri. Ved Segalstad bru svingte vi i jord til bord redaksjonen til venstre og kjørte 1 ½ kilometer oppover riksvei 255, svingte nok en gang til venstre, 500 meter opp bakken til Holen gardsysteri.

les mer om presidiepulost

Hjemmelaget industrimat

Hjemmelaget og nøkkelhullsmerket

I VG 14. juni kunne vi lese om kokker som var irriterte over industriens hyppige bruk av ordet hjemmelaget når de markedsførte sine fabrikkproduserte varer.

Hvordan bli en mat-snobb

En ny artikkel har nettopp blitt presentert på salon om hvordan du kan trene opp smaksløkene.

Her vil jeg kun ta opp høydepunktene, mens spesielt interesserte kan lese artikkelen her.

Ertebrød – fra langreist til kortreist nytelse

Ertebrød

Ertebrødet lages på Kapp, Østre Toten og alle ingredienser er i dag dyrket på jorder rundt den lille flatbrødfabrikken Holmen Crisp, verdens eneste leverandør av erterflatbrød.

Kulturstua i Ro

Utelunch på Ro

Det ligger et sted bak den evige sne er kanskje slik Bjørnson ville sagt det om han skulle ha ytret noe om Kulturstua i Ro i Gausdal. Langt inne i en dal høyt oppe i lia finner du et mat og kultursted i særklasse. Jord til Bord tok turen innom i begynnelsen av mai i år.

Bli med til kulturstua i Ro.

Slow Food Oslo

Følges av 121 medlemmer.
Slow Food Norge on Facebook

AKTUELT

GOD MAT I OSLO OG OMEGN Slow Food Oslo sin oversikt over nærmere 40 gode utsalgssteder for mat i Oslo og omegn. Last ned brosjyren i dag – PDF

FINN GOD MAT Oversikt over produsenter og utsalgssteder som selger lokalprodusert mat. Utsalgssteder i Oslo Utsalgssteder på Østlandet utenfor Oslo

JORD TIL BORD ET SLOW FOOD OSLO PROSJEKT
Slowpix er et lokalt Slow Food prosjekt, kalt jord til bord og startet i Oslo høsten 2008. Slowpix besøker småskalaprodusenter i vårt nærområde Oslo, Akershus og omegn.Vi snakker med produsentene og hører på hva de har å fortelle oss.

les mer på slowpix.org

SLOW FOOD COMPANION – Slow Food Companion er et magasin som blir sendt alle som registrerer seg som medlem av Slow Food første gang. Les mer om og last ned Slow Food Companion i dag

SLOW FOOD ALMANAC /eng/almanacco2008.html En 256 siders almanac, utgitt på åtte språk og sendt til alle medlemmer av den internasjonale bevegelsen. “Nettverk, biologisk mangfold, lokal økonomi, glede og tradisjon” er de fem temaene i denne utgaven.
Les og last ned SLow Food Alamanc

BIOLOGISK MANGFOLD Smakens Ark ble opprettet av Slow Food i 1996 for å finne fram til tradisjonelle matprodukter av høy kvalitet, registrere disse, og gjøre dem mer kjent. Last ned Informasjonsbrosjye om smakens ark – PDF

NORSKE PRESIDIER er kvalitetprodukter hentet fra Smakens ark som fortjener ekstra omtale
Presidieprodukt: Villsau
Presidieprodukt: Røykesild
Presidieprodukt: Tørrfisk
Presidieprodukt: Geitost
Presidieprodukt: Klippfisk
Presidieprodukt: Pultost

LINKER

Slow Food Internasjonalt
SLow Food Italia
Slow Food USA
Salone del Gusto
Terra Madre
Norsk Gardsost
Norsk bygdeturisme og gardsmat
Ganefart
Bondens Marked
Regional Matkultur
Slow City
Øverland Andelslandbruk

VIDEO

Neil Young om Farm Aid
Carlo Petrini
Lær å bake brød med Morten Schakenda Mer om sonen

Origo Slow Food Oslo er en sone på Origo. Les mer